TV-tablå för Kunskapskanalen

 • 9.00: Vad är kunskapsresistens? 9.25: Kampen om verkligheten. 9.50: Samtal om faktaresistens. 10.35: Vikten av rörelse för barn med Downs syndrom. 11.10: Höj pulsen och må bättre. 11.50: Härs och tvärs. 12.15: Kan Alzheimers förebyggas? 12.45: Grönt te för kognitionen. 13.35: Ungdomar och vardagsheder. UR

  Se programmet i UR Play

 • Thailand. Vi färdas i vacker natur och gör nedslag vid historiska platser. Akha-folket odlar ett av världens bästa kaffe på branta bergssluttningar, och i megastaden Bangkok möter gamla traditioner modernt storstadsliv. Del 4 av 5. UR.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 28/4 i K

  Se programmet i UR Play

 • Brittisk vetenskapsserie från 2014. Del 3 av 3. Kan en metod som använts på människor i 25 år rädda även björnar? Ett räddningscenter i Laos tar hand om utrotningshotade kragbjörnar, och en av dem ska få genomgå hjärnkirurgi för att bota sin vattenskalle. Och tigerhonan Tiara som blöder näsblod ovanligt mycket ska få genomgå skiktröntgen för att undersöka om hon har på en tumör. Möt de dedikerade veterinärerna som tar sig an savannens vilda djur på fältet när de insjuknar eller skadas. Med hjälp av den de senaste rönen inom läkarvetenskapen räddar de utrotningshotade djurs liv, och tar till kreativa metoder för att kunna göra sitt jobb ute i fält.

  Från 23/4 i K

  Kan ses i SVT Play till onsdag 3 maj (4 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Brittisk vetenskapsserie från 2013. Del 2 av 6: Petra. Hur ser det ut bakom fasaden på våra mest berömda byggnadsverk? Vi kan ju inte riva pyramiderna, Colosseum eller Machu Picchu för att se efter. Men vi kan använda skanner. I dagens avsnitt tittar vi närmare på den unika staden Petra i Jordanien.

  Ljud: 5.1. Från 23/4 i K

  Kan ses i SVT Play till imorgon 30 april (1 dag)

  Se programmet i SVT Play

 • Tysk dramadokumentär från 2014. Del 1 av 2. Vikingarna spelade en viktig roll i Europas historia, däremot har kvinnorna till stor del glömts bort i historieskrivningen. Här är en skildring av hur vardagen såg ut för ett beryktat folk, som långt ifrån enbart åkte på plundringståg. De flesta var bönder till vardags, där kvinnorna hade det stora ansvaret på gården när männen var till sjöss. Här följer vi Sigrun. Som ung rövas hon bort och blir bortgift med en hövding, men hon lämnar äktenskapet och blir fri landägare.

  Textad sid. 199. Från 28/4 i K. Även i K 2/5

  Kan ses i SVT Play till söndag 28 maj (1 månad)

  Se programmet i SVT Play

 • Under fyra månader gör en grupp buddhistnunnor en upptäcktsresa genom sitt eget land. Med tåg, kamel, tunnelbana och båt färdas de från det vintriga Himalaya till de hektiska och varma södra delarna av landet. UR.

  Bild: HD. Från 26/4 i K. Även i K 1/5

  Se programmet i UR Play

 • Operation Greenglow hette ett mycket lovande brittiskt forskningsprojekt på 1990-talet. Kanske skulle vi kunna tämja gravitationen och dessutom lösa alla problem med framtidens energiförsörjning. Sedan lades det ner. Men var idéerna så fel?

  Från 26/4 i K. Även i K 1/5

  Kan ses i SVT Play till onsdag 10 maj (11 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Brittisk dokumentärserie från 2014. Mekongfloden är den största i Sydostasien och ger liv och arbete åt miljontals människor. I den här serien beger sig Sue Perkins ut på en oförglömlig resa längs floden, genom Vietnam, Kambodja, Laos och Kina för att till slut hitta flodens källa i Himalayas glaciärer. Del 1 av 4. Resan startar i Vietnam där Sue undersöker varför landet har Sydostasiens snabbast växande ekonomi. Hon fortsätter sedan vidare in i Kambodja, ett land som fortfarande kämpar för att återhämta sig efter Röda khmerernas välde.

  Från 2015. Även i K 30/4, K 4/5 och K 5/5

  Kommer att kunna ses i SVT Play till tisdag 9 maj (10 dagar)

 • BBC-dokumentär från 2016. Del 2 av 6: I X’ian, Tangs huvudstad. Det sägs ofta att Kina har varit en civilisation avskuren från omvärlden, men Kina har blomstrat tack vare sina kontakter utåt. Under 600-talet blev Kina världens mäktigaste rike, under den berömda Tangdynastin. Storheten berodde inte bara på ekonomisk och kulturell överlägsenhet, även öppenheten för andra kulturer var avgörande. Tang var landets storhetstid för internationellt utbyte och den främsta förbindelsen var Sidenvägen. Historikern Michael Wood reser genom Kina och letar sig bakåt genom dess historia för att undersöka hur en världsledande kultur har gått igenom både uppgångar och fall.

  Även i K 2/5, K 3/5 och K 4/5

  Kommer att kunna ses i SVT Play till torsdag 18 maj (19 dagar)

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Amerikansk dokumentär från 2013. Del 1 av 5. I Klippiga bergen försöker snögetterna lotsa sina små killingar nedför stup och över strida forsar. Ute i Stilla havet tvingas gråvalarna försvara sina ungar mot de intelligenta och samarbetande späckhuggarna. Det är vår i norr.

  Från 23/4 i K

  Kan ses i SVT Play till tisdag 23 maj (24 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Fransk dokumentär från 2017. Mätningar visar att Marine Le Pen kan få nästan var tredje röst i det franska presidentvalet och därmed säkra en plats i valets andra omgång. Hon har arbetat hårt för att göra sitt parti, Front National, rumsrent och till och med uteslutit sin egen far och partiets grundare Jean-Marie Le Pen. Men frågan är om hennes ansträngningar är ärligt menade eller om det bara handlar om kosmetika för att locka nya väljare. Fortfarande omger hon sig med medarbetare från den yttersta högerkanten vars åsikter hon gör allt för att dölja.

  Textad sid. 199. Från 23/4 i SVT2

  Kan ses i SVT Play till torsdag 22 juni (2 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • Vietnam. Det blir en färd i vacker natur och nedslag vid sevärdheter. Vi upplever den intensiva trafiken i städerna med motorcyklar och rickshaws, och på de stora risfälten i Mai Chao tillåter klimatet skörd två gånger om året. Del 5 av 5. UR.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 23/4 i K. Även i K 30/4

  Se programmet i UR Play