Tablå

14:00
UR SamtidenSamtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. UR.
17:00
Djurens bostäderDel 2 av 3: Läge, läge, läge. Det är mäklarnas svar på vad som påverkar värdet på bostaden. Likadant i djurens värld. Men sparven som absolut ska bo nära vattnet riskerar att tidvattnet tar ägg och ungar. Och skraken som vill bo högt tvingar ungarna till vådliga språng.
17:50
Vår mänskliga hjärnaHur fattar vi beslut? Varje dag fattar vi tusentals beslut, men hur går det till? Hjärnforskaren David Eagleman visar hur beslutsprocessen fungerar i hjärnan och undersöker hur vi får bättre kontroll över besluten som hjärnan fattar. Del 4 av 6. UR.
18:40
I alla slags väderArbete och väder. Det finns yrkesgrupper som verkligen är beroende av väderprognoser. För en del handlar det om liv eller död. År 1899 miste 140 fiskare sina liv i ett fruktansvärt oväder. Även jordbrukarna behöver veta vad det ska bli för väder för att kunna sätta mat på våra bord. Del 6 av 8. UR.
19:10
Vårt vilda liv - familjeäventyr i KenyaDel 7 av 12. Det är högsäsong men familjen tvingas hantera tjuvjägare som har setts nära centret. Vi får följa Saba och hennes man Frank som bestämmer sig för att flytta sitt liv och sin familj till Kenya för att driva ett safaricenter. Att försöka uppfostra barn i den vackra men otämjda miljön samtidigt som de kämpar för att skydda Afrikas naturliv mot tjuvskyttar visar sig bli en riktig utmaning.
19:40
AntikmagasinetDel 6 av 12. Kina. Ända sedan 1700-talet har Sverige haft en intensiv handel med Kina. Hur ser vårt förhållande ut och varför älskar vi det blåvita porslinet? Gäster: Antikrundans expert Björn Gremner och författaren och Kinakännaren Frédéric Cho. Programledare: Li Pamp.
20:10
Vithajens hemliga fulländningVad gör vithajen till en sådan effektiv jägare? Hur kan en så stor fisk simma ljudlöst i 56 km/tim och hur kan den höra sälar på flera kilometers avstånd? Hur kan den se i nästan totalt mörker och varför har den en så enorm lever? Frågorna är många om den beryktade vithajen. Svaren ges när två forskare dissekerar en stor vithaj som fastnat i ett skyddsnät utanför en strand i Sydafrika.
21:00
Dokument utifrån: Sanning på ryskaAtt vara grävande reporter i Ryssland är förenat med livsfara. Seden 1992 har 58 ryska journalister mördats och många lever i exil. En av dem som fortfarande är i livet är Grigory Pasko. Han var den förste journalisten som fängslades för sina reportage. Idag leder han kurser för en ny generation undersökande reportrar. Trots att han lever med dödshot är han fast besluten att fortsätta sin jakt på sanning i ett Ryssland, där lögner och propaganda har övertaget.
21:55
Nationalskattens hemligheterLyme Park. Alan Titchmarsh besöker Lyme park i Cheshire i Storbritannien. Egendomen användes vid inspelningen av tv-serien Stolthet och fördom. På 1700-talet ärvdes egendomen av den då 5-årige Thomas Legh som var oäkta son till herrgårdens ägare. Vi följer även med Jon Culshaw på besök i trädgården där Isaac Newton hörde dunsen av ett fallande äpple. Brittisk faktaserie från 2017. Del 5 av 6. UR.
22:35
Växterna som städar jordenEn del upptäckter är nästan för bra för att vara sanna. Det finns växter som tar tungmetaller ur marken med sådan effektivitet att de kan rena förorenad jord. Fytoremediering är en av de mest spännande upptäckterna på åratal. Tysk dokumentär från 2016. UR.
23:25
USA från svartvitt till färgBilder från 1960-talet. Den berömda valdebatten mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960. USA vinner rymdkapplöpningen 1969 när den bemannade Apollo 11 landar på månen. Samma sommar äger den legendariska Woodstock-festivalen rum och hippies firar med psykedelisk musik och droger. Del 5 av 5. UR.