Tablå

09:00
UR Samtiden9:00 Globala utmaningar. 9:20 Global styrning - vad är det och hur påverkar det? 10:00 New Shape Prize del 1. 11:05 New Shape Prize del 2. 12:20 Reformer inom FN och nya globala aktörer. 13:10 Risker som hotar den mänskliga existensen. 13:50 Visioner som förändrar. 14:30 Hållbar utveckling - vad är det? UR
15:00
Marina mysterierSökandet efter Atlantis.
15:20
Människosläktets äventyr
Överleva. Vad är det som gör människan så speciell och varför har just Homo sapiens överlevt? Har det med det mänskliga medvetandet och användandet av språk att göra? Människans förmåga till förändring tycks vara en viktig pusselbit. Del 1 av 3. UR.
16:15
Frisörer i världenPretoria. Uncle Dirk styr det lilla samhället med strikt disciplin och hoppingivande gudstro. Här möts utblottade vita sydafrikaner i en fristad där de kan övervinna missbruk och brottslighet. Utanför sin lilla barack, i det fria, klipper Adri sina kunder. Del 4 av 6. UR.
16:40
Udda platser i världenBeatles tillflyktsort. Vi reser från Rishikesh i Indien, där Beatles studerade för en yogi på 1960-talet, till en flytande ö i Kanada, mestadels byggd av strandfynd. Och så världens största cashewträd, som finns i Brasilien. Reseprogram från 2016. Del 15 av 20. UR.
17:30
PatagonienDel 2 av 3. När Anderna skar av Patagonien från Stilla havets regn skapades en vindpinad öken där några djur ändå lever gott. Ungarna i Sydamerikas största pingvinkoloni vid Atlantkusten kan skydda sig mot nattkylan med fluffigt dun tack vare den torra ökenluften.
18:20
Myanmar med Simon ReeveKris och splittring. Seriestart. Under årtionden var Myamar avskuret från omvärlden. 2015 vann Nationella demokratiska förbundet och optimismen spirade. Men 2017 drev en brutal militärattack hundratusentals rohingya-muslimer på flykt. Simon Reeve försöker ta reda på bakgrunden till landets kritiska situation. Brittisk dokumentärserie från 2018. Del 1 av 2. UR.
19:20
De självkörande bilarnas världI den artificiella intelligensens era kör bilarna sig själva. Nu är de på allvar här, och de kommer förändra världen. Men hur ser och kommunicerar en självkörande bil? Kan den tänka? Har den ett samvete? För att verkligen förstå den nya teknologin bygger BBC:s vetenskapsteam Horizon en egen självkörande bil och åker till Silicon Valley för att få svar på sina frågor.
20:15
Nya Zeelands kustLängs södra ishavets stormiga kust är livet inte särskilt lätt. Hit kom säl- och valjägare från Skottland på 1800-talet och bestämde sig för att bygga upp ett nytt Edinburgh på bara 200 år. Här finns det dramatiska Curio Bay med sin 160 miljoner år gamla fossiliserade skog, från när Nya Zeeland var en del av superkontinenten Gondwanaland. Här ligger också Australasiens första universitet som antog kvinnor, så tidigt som på 1870-talet. Del 5 av 6.
21:00
Mitt år med älgenNaturfilmaren Hugo Kitching bestämmer sig för att följa en nyfödd älgkalv och hennes mor under ett år i de kanadensiska Klippiga Bergen.
22:00
Historiens onda mänJosef Stalin kallades också "mannen av stål". I 30 år härskade han över Sovjetunionen, ett imperium större än tsarernas. Han var en revolutionär fanatiker som i sin strävan efter maktfullkomlighet förändrade landet i grunden. Han föddes i ett land som använde träplogar och dog i en kärnvapenmakt. Kraven på framsteg ledde till hungersnöd, slavarbete och massmord, men än i dag hyllas han av landsmän för att ha gjort Ryssland till en stormakt. Del 2 av 10.
22:50
Dokument utifrån: Dagböckerna från OsloAldrig var freden mellan Israel och Palestina så nära som 1992. Då konflikten var som värst samlades en liten grupp med representanter från bägge sidor i Oslo för att i största hemlighet försöka hitta en väg till fred. Mötet var aldrig officiellt sanktionerat och det är först nu vi kan få veta vad som avhandlades, genom förhandlarnas egna dagböcker. Israelisk-kanadensisk dokumentär från 2018.
00:30
Kulturrevolutionens barnPå 1930-talet sprids de socialistiska och kommunistiska influenserna bland intellektuella i Europa och USA. En del blir övertygade och väljer att emigrera. Vi får träffa människor som valde att emigrera till Kina, och deras barn födda på 1940- och 50-talen. Vad hände med dem? Dokumentär. UR.