Tablå

09:00
UR Samtiden09:00 Intelligent beteende hos djur. 09:40 Tänkande och kulturell evolution. 10:30 Praktisk kunskap och praktisk inlärning. 11:10 Mentala representationer. 11:50 En kognitiv agentbaserad simulering. 12:30 En introduktion till det psykologiska immunsystemet. 13:25 Tänkande i det prediktiva medvetandet. 14:10 Kärlek i det könsskeva Kina. UR.
15:00
Arkitektens hemSiv Helene Stangeland. Arkitekter jobbar dagligen med att rita hus åt andra, men hur bor de själva? I dag besöker vi den norska arkitekten Siv Helene Stangeland. Del 3 av 6. UR.
15:30
Klimatets våldsamma konsekvenserVad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt, och klimatförändringarna samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall. Där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
16:25
Guld på godsetDel 4 av 10. Programledaren Cecilie Nielsen och en rad värderingsexperter åker landet runt på jakt efter danskarnas dolda skatter. Ägarna till några särskilt utvalda antikviteter ges dessutom möjlighet att erbjuda sin klenod till försäljning till en panel professionella uppköpare. Det andra av två program inspelade i Horsens. Medverkande antikhandlare är Margit Damgaard-Lauritsen, Lasse Petersen och Ulrik Kemnitz. Denna säsong av serien är liksom den föregående inspelade i sk köpstäder, dvs städer som under medeltiden innehade särskilda handelsprivilegier.
17:25
Ganges with Sue PerkinsPatna till Bengaliska viken. Sue Perkins möter åter gatubarnet Raki, som hon träffade två år tidigare då hon gjorde en dokumentärfilm om Kolkata. Det blir ett kärt återseende, men Sue känner att allt inte står rätt till. Del 3 av 3. UR.
18:15
Dox: The Russian jobBilfabriken Vaz var den största och bästa i Sovjetunionen. Men idag vill ingen köpa deras Lada-bilar och ekonomin är en katastrof. Sista hoppet står till nye chefen Bo Inge Andersson. Den svenske bil-mannen är en optimist med storslagna planer. Men i Ryssland går ingenting som man riktigt har tänkt sig. (The Russian job, av Petr Horky)
19:10
Bästa skårungen i LofotenTillverka din egen fiskeutrustning. Skårungarnas tålamod sätts på prov när de tvingas tillverka sin egen fiskeutrustning och bo i en trång och iskall fiskarstuga från 1800-talet. Kampen om vem som måste åka hem avgörs i en rodd-duell med oväntad dramatik. Norsk reality-serie från 2017. Del 2 av 10. UR.
20:10
Kongoflodens myterGorillor kan inte simma. Kongofloden är en omöjlig barriär för dem. Och det är den även för schimpansen. Därför är gorilla och schimpans begränsade till norra sidan medan den fredliga bonobon bara finns söder om floden. Det hade stor betydelse för vårt eget ursprung. Del 2 av 2.
21:00
Livet på svindlande höjderHimalaya. Tibet lockar många för dess spirituella atmosfär. Även klättrare och äventyrare kommer hit. Vägar har byggts och med dessa kommer förändring. Fler besökare och fler behov att tillfredsställa. Med turister och utveckling kommer nya möjligheter för lokalbefolkningen med jobb och utbildning. Men det hotar också den särpräglade kulturen som lockar besökare. Del 1 av 6. UR.
21:50
Komiker på väg mot MandalayThailand. Går det att hitta "det äkta Thailand"? Det frågar sig de irländska komikerna Dara och Ed och söker svaret från söder till norr. De undersöker turismens konsekvenser, provar thaiboxning och träffar arbetslösa elefanter. Del 2 av 3. UR.
22:50
Livet efter kåkenHur ter sig världen för den som suttit i fängelse i tjugo år? Eller växer upp med föräldrar och vänner innanför murarna? För Brian, Juan och Gianni i Los Angeles är livet i fängelsets skugga en daglig prövning. Dansk dokumentär från 2017. UR.
23:50
Teknikens mästerverkMakalösa broar. Från stenbroar till några av de mest imponerande broar som finns i världen. Vi ser teknisk utveckling och ingenjörskonst på hög nivå. I Frankrike tittar vi närmare på en bro från romartiden, och så får vi höra om det farliga arbetet med Brooklynbron i New York. Del 3 av 4. UR.