TV-tablå för Kunskapskanalen

 • 9.00: Bakteriernas kemiska språk. 9.30: DNA-skador i immunförsvaret. 10.00: Spetälska - zoonoser och antroponoser. 10.35: Bakteriers utökade kommunikation. 11.05: UVI och bakteriell komplexitet. 11.35: Hepatit C-virusets svaga punkt. 12.00: Så används CRISPR-tekniken idag. 12.45: Att utvärdera friskvårdssatsningar ekonomiskt. 13.20: Lönsamt hälsoarbete. 13.50: Hälsoprojekt inom hemtjänsten. 14.20: Hälsa och friskvård i ett internationellt företag. 14.45: Näringskedjans påverkan på hälsan. UR.

  Se programmet i UR Play

 • Historisk fotoserie. Rasmus Åkerblom ger oss berättelsen om Kapten Bölja. När kameran blir var mans ägodel, bestämmer sig den gamle amiralen för att porträttera människorna i Grisslehamn, en liten fiskeort i Roslagen. Han lyckas låsa fast tiden i ett antal ögonblicksporträtt.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 21/6 i K

  Kan ses i SVT Play till torsdag 12 april (6 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • Carmen Maura. Som skådespelerska i ett konservativt Spanien under Franco-diktaturen var man likställd med en prostituerad, berättar Carmen Maura, mest känd från Pedro Almodovars filmer. Hon berättar om sitt liv och vad karriären krävt av henne. Programledare: Lene Johansen. Del 2 av 6. UR.

  Bild: HD. Från 9/10 i K

  Se programmet i UR Play

 • Tonga. Vi möter familjer som skapat ett helt nytt liv på avlägsna platser i världen. Kevin McCloud bor en vecka hos en trebarnsfamilj på en öde ö, långt från fastlandet. Uppfinningsrikedomen är stor och målet är att bli helt självförsörjande. Del 1 av 4. UR.

  Bild: HD. Från 8/10 i K

  Se programmet i UR Play

 • Naturserie från BBC från 2008. Del 3 av 6: Tibet. Den tibetanska platån täcker en fjärdedel av Kina. Den bistra miljön hyser mer vilt än någon annan del av landet, inklusive vilda jakar och tigrar. Serie om Kinas natur men också en berättelse om människorna.

  Från 13/10 i K. Även i K 17/10

  Kan ses i SVT Play till fredag 27 oktober (3 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Del 2 av 6: Döda havets skattkarta. Gömd i en grotta i nära 2000 år låg en kopparrulle med en skattkarta från Jesu tid. 60 hemliga skattgömmor, men var är de? Vem har skrivit texten? Och om rullen är äkta, var kommer skatterna ifrån? Arkeologen Danny Harman reser i fotspåren av den berömda utgrävningen 1925 till grottan där skattkartan upptäcktes.

  Bild: HD. Från 13/10 i K. Även i K 16/10

  Kan ses i SVT Play till söndag 12 november (19 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Nicaragua och Costa Rica. Levison och Alberto har kommit halvvägs på sin vandring. Vid den aktiva vulkanen Mouth of hell i Nicaragua träffar de familjer vars hem skulle förintas på ett ögonblick om ett kraftigt utbrott inträffar. De besöker även ett flyktingläger i Costa Rica där de möter utblottade och förtvivlade människor. Del 3 av 4. UR.

  Bild: HD. Från 11/10 i K. Även i K 15/10

  Se programmet i UR Play

 • Del 2 av 10. Svenskarna sover allt sämre, visar nya siffror. Men går det att ta igen missad sömn? Hur mycket borde vi sova? Vad händer om vi inte sover? Kan man sova för mycket? Och vad har drömmarna för funktion? Vetenskapsstudion diskuterar och fördjupar varje vecka heta ämnen ur vetenskaplig vinkel. Programledare: Linus Brohult.

  Textad sid. 199. Från 9/10 i K

  Kan ses i SVT Play till lördag 7 april (5 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • Vi människor ser oss som unika. Men om vi tittar på evolutionen så har alla våra förfäder dött ut. Nya revolutionerande upptäckter har dock förändrat synen på vår härkomst. Vi vet nu att människan kom från minst fyra olika människoarter, eventuellt fler, som existerade samtidigt. Vilka är dessa förlorade stammar? Vad hände när homo sapiens mötte dem och vart tog de vägen?

  Från 11/10 i K. Även i K 16/10

  Kan ses i SVT Play till fredag 10 november (17 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Del 8 av 8: Pilbara. Utanför nordvästra Australiens kust ligger Montebelloöarna, förr i tiden en av världens mest otillgängliga platser. Här testsprängdes den första brittiska atombomben "Operation Hurricane" 1952, och än idag är det farligt att uppehålla sig för länge på platsen. Emma Johnston reser till Dampier och finner en mineralkälla som förr i tiden var värd mer än guld: salt. Här finns nämligen världens största exportör av havssalt. För urinvånarna har den här platsen en annan innebörd, här finns även den största samlingen hällristningar i världen.

  Även i K 15/10 och K 19/10

  Kan ses i SVT Play till måndag 13 november (20 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Nyzeeländsk naturserie från 2013. Del 6 av 6. I det sista avsnittet av serien om Nya Zeelands nationalparker ska vi besöka den allra första, Tongariro på Nordön. Den grundades 1894 som den fjärde i världen, för sina vulkaners skull och för sin betydelse inom den maoriska kulturen.

  Även i K 17/10 och K 19/10

  Kan ses i SVT Play till måndag 13 november (20 dagar)

  Se programmet i SVT Play

 • Brittisk dokumentär från 2016. Mitt i nazitidens Tyskland blev en judisk skola fristad för hundratals barn. När världen valde att blunda gjorde en lärarinna allt för att skydda sina elever. Hon och hennes man hittade ett kryphål i lagen som gav dem tillstånd att öppna en judisk skola i Berlin mitt i tider av diskriminering och förföljelse. Det var en institution som egentligen inte hade något utrymme att existera. En dramatisk historia om modet att trotsa de rådande krafterna under det som senare blev känt som förintelsen.

  Ljud: 5.1. Även i K 16/10, K 17/10 och K 18/10

  Visas inte i SVT Play

 • Fransk dokumentär från 2017. Vad hände med det malaysiska passagerarplanet MH 370? Efter tre år finns inget vrak. Inga kroppar har återfunnits. När de officiella eftersökningarna avbröts i januari hade anhöriga till de 239 som befann sig ombord inget svar på varför flygplanet plötsligt försvann. Var det en terroristattack? Ett tekniskt fel? Ett misslyckat militäringripande? Med tillgång till nya bilder och delvis nya uppgifter försöker ett reportageteam komma ett steg närmare sanningen.

  Textad sid. 199. Från 10/10 i K

  Kan ses i SVT Play till lördag 9 december (1 månad)

  Se programmet i SVT Play

 • Prestigeproduktioner. Om hur den tyska filmindustrin under andra världskriget styrdes av propagandaminister Joseph Goebbels. De filmer som producerades skulle fostra publiken in i den nazistiska ideologin. Filmscenerna som visas både skrämmer och fascinerar. Del 2 av 2. UR.

  Bild: HD. Från 12/10 i K. Även i K 17/10

  Se programmet i UR Play

 • Dramadokumentär om Miklós Németh, premiärminister i Ungern, som öppnade gränsen mot Österrike 1989 och skapade den första stora sprickan i järnridån mellan öst och väst. UR.

  Bild: HD. Från 9/10 i K

  Se programmet i UR Play

 • Beirut. Trots omgivande kaos och krigshärjad historia myllrar Beirut av ett livligt nattliv, musiker, artister och aktivister. Dokumentärserie om konstuttrycket i fem unika städer som har upplevt traumatiska händelser. Del 1 av 5. UR.

  Bild: HD. Från 25/9 i K

  Se programmet i UR Play