TV-tablå för Kunskapskanalen

 • 9.00: Den bästa datajournalistiken under Brexit. 9.55: Att granska internationell korruption. 10.45: Öppna data - en möjlighet och en utmaning. 11.45: Den undersökande journalistikens dramaturgi. 12.50: Ljudets styrka i berättandet. 13.45: Svårigheten att intervjua president Donald Trump. 14.45: Putins Ryssland. UR.

  Från 10/6 i K

  Se programmet i UR Play

 • Historiskt reportage. Detta avsnitt: Mariefred. År 1809 sitter en ung familj som fångar på Gripsholms slott i Mariefred. Bara några månader tidigare titulerades föräldrarna kung Gustav IV Adolf och drottning Fredrika av Sverige och den äldste sonen kronprins Gustav. En decemberdag förpassas hela familjen ut ur Sverige och med deras avfärd från Mariefred försvinner också det anrika Vasablodet ut ur Sveriges regentlängd. Den förre kronprinsen får så småningom titeln prins av Wasa och blir en ständig källa till irritation för Sveriges nya kung Karl XIV Johan av huset Bernadotte.

  Ljud: 5.1. Bild: HD. Textad sid. 199. Från 7/8 i K

  Kan ses i SVT Play till lördag 3 februari (3 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • Del 8 av 9: Myter. Får man mask i magen av att äta snö? Dör hajarna om de slutar simma? Vad händer med fåglarna om de äter för mycket riskorn efter ett bröllop? Naturexperterna Kristina "Snuttan" Sundell, Marie Dacke och Bent Christensen svarar på tittarnas frågor och avlivar myter om djur och natur. Dessutom undersöker de vad en tjur egentligen tycker om rött. Programledare är Linda Olofsson.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 11/8 i K. Även i K 14/8

  Kan ses i SVT Play till måndag 12 februari (4 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • En tänkande talkshow med Eric Schüldt. Del 8 av 8: "Nationalismen är livsfarlig". Idéhistorikern Sven-Eric Liedman varnar för farorna med den framväxande nationalismen. Mot tesen ställer statsvetaren Katarina Barrling och historikern Lars Trägårdh vikten av att lyfta fram det som är positivt med nationalism.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 6/8 i K

  Kan ses i SVT Play till fredag 2 februari (3 månader)

  Se programmet i SVT Play

 • Brittisk naturserie från 2011. Del 2 av 5. Alla liv är värdefulla men somliga har stor betydelse för hela släktets överlevnad. I den här serien får vi följa några ungar från sällsynta djurarter som räddas till vuxenlivet av hängivna människor och som därigenom kommer att kunna vara med och rädda sin art från utrotning.

  Från 6/8 i K

  Går inte längre att se i efterhand

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Brittisk vetenskapsfilm från 2014. Luften omkring oss är inte bara någon sorts tomrum. Det är en central del av livets egen kemi. Utan luftens koldioxid kunde växterna inte existera, och utan dem inget syre för oss att andas. Det vet vi idag men vägen fram till den kunskapen har varit lång och knagglig.

  Från 11/8 i K. Även i K 15/8

  Går inte längre att se i efterhand

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Den siste prinsen. TV-teamet besöker trendiga Gangnam i Sydkorea. Här kostar lägenheterna mer än på Manhattan. Nästa stopp blir Jeonju, en stad med rik historia. Vid koreakrigets utbrott flydde prins Rhee Seok hit med sin familj. Del 9 av 10. UR.

  Bild: HD. Från 9/8 i K. Även i K 14/8

  Se programmet i UR Play

 • Varför behöver vi varandra? "Min grupp och de andra". En undersökning visar att vår hjärna bryr sig mindre om människor som är utanför den närmaste kretsen. Vad är det som gör att vi kan ignorera andra och överträda moraliska och sociala gränser? Del 5 av 6. UR.

  Bild: HD. Från 9/8 i K. Även i K 14/8

  Se programmet i UR Play

 • Australiensisk faktaserie från 2014. Chris Barnes har vigt sitt liv åt att ta hand om föräldralösa känguruungar. De får växa upp på hans gård i bushen utanför Alice Springs och han vårdar och matar dem nästan dygnet runt. Går han och handlar har han en eller flera små känguruungar i sin axelremsväska. Och hela tiden kommer det in nya små kängurur som behöver hans vård, för trafiken på vägarna skördar många liv bland det vilda i Australien. Del 4 av 6.

  Från 2015. Även i K 13/8, K 17/8 och K 18/8

  Går inte längre att se i efterhand

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Hållbarhet, hälsa och balans. När Anne Grete äntligen blivit frisk från sin svåra bröstcancer bestämde hon och hennes man sig för att starta ett bed and breakfast med hälsoinriktning. Här vill de dela med sig av allt som de lärt sig i livet. Del 4 av 4. UR.

  Bild: HD. Även i K 13/8, K 17/8, K 18/8, K 23/8 och K 29/8

  Se programmet i UR Play

 • Brittisk dokumentärserie från 2014. Del 2 av 3. I det här avsnittet får vi lära oss om hur kyrkan under tid fått ett allt större inflytande på äktenskapet och hur den protestantiska reformationen startade en sexuell revolution. Historieprofessor Diarmaid MacCulloch ger sig ut för att titta närmare på människors förhållande till sex genom historien och vilken roll kyrkan har spelat i frågor som sex, äktenskap och kön. Från missionärernas spridning av kristendomen via Europas häxprocesser till 60-talets sexuella revolution.

  Från 8/8 i K

  Går inte längre att se i efterhand

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Fransk naturserie från 2014. Del 2 av 5. Gryningen är en flyktig stund av skönhet mellan natt och dag. Men på Varangerhalvön högt upp i Nordnorge varar den i flera veckor, mellan den långa polarnatten och sommarens eviga ljus. Det är då livet tar fart igen.

  Textad sid. 199. Från 6/8 i K

  Går inte längre att se i efterhand

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Fransk dokumentär från 2016. Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater. I en unik skildring inifrån en terrororganisation får vi följa hur de rekryterar nya krigare åt IS och hur de kommunicerar med varandra via krypterade meddelanden.

  Textad sid. 199. Från 8/8 i K

  Visas inte i SVT Play

  Se alla tillgängliga avsnitt i SVT Play

 • Tv i centrum. Serie om USA:s stora händelser under 70-talet. Först ut är amerikansk tv:s framgångstid när hela familjen samlas för att se tv tillsammans. Klassiska serier föds som "MASH" och "Charlies angels". Nostalgitripp med mängder av 70-talskändisar och tv-klipp. Del 1 av 8. UR.

  Bild: HD. Från 10/8 i K. Även i K 15/8

  Se programmet i UR Play

 • Marknaden. Metoderna för att locka biopublik växlar. "Hajen" blev den första Summer Blockbustern, "The Crying Game" lanserades som filmen med en hemlighet och "The Blair Witch Project" introducerade gerillamarknadsföring via internet. Del 7 av 8. UR.

  Bild: HD. Textad sid. 199. Från 10/8 i K.

  Se programmet i UR Play